Солната киселина

fullsizeoutput_1433Напоследък темата за алкалността, и по-скоро високата алкалност на организма като гаранция и превенция срещу редица заболявания е изключително популярна. Доста публикации, изследвания, книги има издадени на тема Ph и неговото значение за здравето на организма. Има обаче една киселина, която е от изключителна значимост за нашето здраве и тази киселина няма нищо общо с киселинността на тялото ни. И това е солната киселина. Солната киселина е един от основните компоненти на естествено произвежданите в стомаха чревни киселини. Те са нужни, за да разградят храната и да я направят лесна за усвояване от организма. Количеството на стомашни киселини значително се покачва, когато започнем да ядем и спада 20-30 минути след хранене. Добрите нива на солна киселина в стомаха са от изключително значение за добро храносмилане и здрава имунна система.  Обратното води до недостиг на важни витамини и минерали. Солната киселина помага разграждането на храната като стимулира произвеждането на ензими. Този тип киселина също помага на тялото да се бори с паразити, гъбични инфекции и бактерии, тъй като тя с много ниски нива на киселинност – около Ph 1-2. Ако стомашната защитна слуз бъде разрушена, чревните киселини могат да предизвикат възпаление на вътрешността на стомаха и това да предизвика язва. Ниската стомашна киселинност (хипохлорхидация) настъпва, когато човешкият организъм не успява да произведе достатъчно количество стомашна киселина. Това състояние неизбежно и силно уврежда храносмилането и усвояването на повечето хранителни вещества, необходими за поддържане на здравето. fullsizeoutput_137aПовечето минерали, включително желязото, цинкът, калцият и витамините от група В (фолиева киселина и др.) имат нужда от определено количество солни киселини, за да бъдат изобщо усвоени. Без стомашна киселина ние системно недохранваме тялото си и създаваме предпоставка за развитие на редица заболявания. Приема се, че при здрав човек стомахът трябва да произвежда 1,5 – 2,5 литра храносмилателни сокове дневно. Недостигът на солна киселина обикновено е причинен от неправилно хранене, прием на много преработени въглехидрати, млечни продукти и бяла захар. Ниските нива на солна киселина се свързват с някои болестни психически и физически състояния, като например депресия, цьолиакия, посивяване на косата, артрит, астма, остеопороза, язвен колит и загуба на тегло поради недохранване. Приемането на храни, които стимулират произвеждането на солна киселина в стомаха, помага на тялото да функционира на оптимално ниво.

Стомашната киселина спомага за смилането на големите белтъчни молекули. Ако е ниска, недокрай преработените фрагменти постъпват направо в кръвта и причиняват алергии и имунни нарушения.

fullsizeoutput_1438Естественото ниво на солна киселина намалява с възрастта, особено след 40-годишна възраст, времето, в което повечето хора започват да забелязват побеляващи коси в резултат на хранителния недостиг, причинен от понижената стомашна киселинност. Солната киселина може да започне да намалява и в по-ранна възраст, ако измъчваме храносмилателната си система или целия си организъм с излишна храна, химикали и стрес. Преяждането и най-вече прекомерната консумация на мазнини и протеини изтощава париеталните клетки, синтезиращи солна киселина.

Кои са основните причини за понижаването на секрецията на солна киселина?

Стрес

Колкото и учудващо да звучи, една от основните причини да не произвеждаме достатъчно солна киселина, освен хранителния режим,  е стресът. Затова е изключително важно да се храним спокойни и в приятна обстановка. Това е и една от причините да чуваме постоянно, че не трябва да ядем на крак и докато вървим, а да седнем на маса и да отделим нужното внимание на храната си. Нивата на солна киселина в стомаха се влияят от състоянието на нервната ни система, и когато сме под стрес, те могат да бъдат силно занижени и това да доведе до неправилно усвояване на храната.

Вредни храни

Преработените храни и бързите закуски са сигурен начин да си осигурим лошо здраве и една от причините е, че те по никакъв начин не стимулират отделянето на солна киселина по време на хранене. Това означава, че ядем храна, която ни засища, но не може да ни нахрани с нужните хранителни вещества, защото съставът й не провокира секрецията на достатъчно високи нива на киселини в червата и тя не може да бъде разградена правилно. Също така, тази храна така или иначе съдържа много малко или никакви полезни хранителни вещества, така че във всички случаи е добре да я избягваме.

Недостиг на цинк

Цинкът е минерал, който стимулира произвеждането на чревни киселини и е добре да се храним така, че да си го набавяме ежедневно. Добри и лесно усвояеми източници на цинк са боб, леща, тофу, бадеми, орехи, царевица, чиа и др.

Недостиг на витамини от В групата

Същото важи и за витамините от група В. Те са важни за много от реакциите в организма и една от задачите им е да подпомагат високите нива на солна киселина. Най-лесният начин да си ги набавим е от пълнозърнести храни, ядки, семена и някои видове зеленчуци.

fullsizeoutput_1378Рафинирана захар

Рафинираната бяла захар затруднява значително усвояването на минералите, което води до по-ниски нива на солна киселина. Добре е да се стремим да приемаме естествени захари, като плодове, сушени плодове, кокосова и тръстикова захар, които не са рафинирани, подобрени или минати през каквато и да е обработка.

Приемът на вода по време на хранене

Много хора са свикнали да сядат на масата с чаша вода, газирана напитка или сок. Това определено е лош избор, защото приемът на течности по време на хранене разрежда киселините в стомаха, което води до лошо храносмилане и усвояване на нутриентите. Препоръчително е да пием вода не по-късно от половин час преди хранене и не по-рано от час, дори час и половина след хранене. Това понякога е трудно, защото често изпитваме жажда непосредствено след хранене. Хубаво е да помним, че тази жажда най-често е резултат на силно осолената или подсладена храна. Затова не е препоръчително да прекаляваме с овкусяването със сол и подсладители в храната си. Също така, ако сме добре хидратирани през целия ден, въздържането от вода един час след прием на храна няма да ни създаде дискомфорт.

Как да повишим секрецията си на солна киселина?

За да си осигурим добри нива на солна киселина и да подобрим храносмилането в стомаха, трябва да се стремим да ядем максимално пресни и минимално преработени храни, които не съдържат подобрители и вредни добавки. Също така, добре е  да приемаме достатъчно количество витамини и минерали, които подпомагат отделянето на солна киселина. Това, разбира се, е възможно отново само с консумацията на свежа, сурова, сезонна и качествена храна. Бавното и спокойно хранене е важно за доброто храносмилане, както и за истинското удоволствие от храната, така че то може да ни бъде само от полза. Хубаво е да се стараем да отделяме нужното време за хранене, да седнем на удобно място и да се насладим на обяда или вечерята си. Също е добре да внимаваме как комбинираме храните, които приемаме. Всяка храна отнема различно време за разграждане и също има различен химичен състав, така че е добре да не комбинираме определени храни, които по правило са несъвместими. И разбира се – вечното златно правило – да не се храним не по-късно от три часа преди сън. Стомахът има нужда от време да смели и преработи храната и е добре да сме будни, докато го прави.

Храни, стимулиращи производтвото на солна киселина:

  • Лимонов сок;fullsizeoutput_1380
  • Зеленолистни зеленчуци – зеле, спанак, листа на червено цвекло, рукола, броколи;
  • Натурално ферментирал ябълков оцет,
  • Хрян, горчица,
  • Джинджифил.
  • Черни маслини
  • Целина
  • Зеленолистни зеленчуци
  • Ферментирали зеленчуци като туршии, кисело зеле и кимчи (без сол)

Write a comment