Фибрите – вълшебната почистваща гъба за нашето тяло!

Автор: Яна Данаилова

Ще си позволя да започна тази статия с цитат на един от най-уважаваните, в това число и от мен, специалисти по хранене в света и автор на множество популярни книги, д-р Бърнард Дженсън:

“Всяка пречистваща програма трябва да започне от дебелото черво. През петдесетте години, в които съм помагал на хората да побеждават различни болести и увреждания ми стана пределно ясно, че в основата на повечто здравословни заболявания стои лошата работа на дебелото черво. Лечението на  над 300 000 пациенти ме убеди, че преди всичко трябва да започнем от него, за да настъпи, каквото и да било ефеткивно изцеление”

*Bernard Jensen, “Tissue Cleansing Through Bowel Management”

fullsizeoutput_da3

И тук бих искала да Ви провокирам с един простичък въпрос. Защо трябва да допуснем тялото ни да се разболее и след това да прилагаме правилните и ефективни целебни практики, като всъщност имам прекраснтата възможност, чрез превантивни мерки и правилен хранителен режим да съхраним тялото си здраво?

Нека поговорим за значимата роля на фибрите за нашето тяло! Основаната цел на консумацията на фибри, разбира се е отделянето! Тялото ни е създадено така, че без тези вълшебни гъби е невъзможно отделянето на всички ненеужни вещества! Важно е да знаем, че почти всички токсини от всички части на организма, включително и милионите мъртви клетки – се акумилират в човешката канализация – дебелото черво. То се пълни с отпадна материя, толкова наситена с отрови, че за да поддържане своето здраве, трябва да си подсигурим редовно, ежедневно освобождаване от тези натрупани отрови. И тук идва ролята на фибрите – за да изхвърлим тази отпадна материя навън, тялото ни се нуждае именно от фибри!

Съществуват два основни вида фибри – разтворими и неразтворими. Разтворимите фибри (влакна), които се съдържат най-вече в плодовете, овесените трици и ядки, зеления фасул, граха, семената от чия имат желеобразна консистенция, която подпомага изхождането, като повишава баласта в дебелото черво. Също така разтворимите фибри обират, подобно на гъба, лошия холестерол от тънкото черво и го извеждат извън тялото ни. А някои видове разтворими фибри като пектинът (който откриваме в ябълките) или гума гуар (която пък откриваме в чиа семената, овесените ядки, бобовите култури) забавят освобождаването на захарите от храните, които консумираме и така намаляват риска от диабет.

Неразтворимите фибри, от своя страна, откриваме предимно в зеленолистните зеленчуци, обелките, ядките, семената, боба и люспите на зърната. Нашата отделителна система е изключително сложна и осъвършенствана от природата до последния детайл. И неразтворимите фибри действат като гъби в нашата храносмилателна и отделителна система, защото  набъбват и са в състояние да обсорбират много повече токсини от собствения си обем. Те подпомагат пречистването на нашето тяло, като магически улавят тоскините, попиват всички отпадни и вредни вещества и ни помагат да ги изхвърлим право в тоалетната.

Ако не приемаме достатъчно фибри, по-голяма част от токсините ще се натрупват направо в организма ни. Тялото ни е така устроено, че всички токсини да се насочват към дебелото черво. Не забравяйте, че ежедневно изхвърляме килограми токсини!

fullsizeoutput_d4d

А откъде именно идват те? Отговорът е простичък – от вдишването на прах и други вредни частици от замърсения въздух, от непреработената храна, която застоява в храносмилателния ни тракт, от погълнатите с храната тежки метали и пестициди, от лекартвата, които приемаме, от замърсената вода, която пием… Голяма част, обаче идват от мъртвите клетки на собственото ни тяло. Като знаем колко миниатюрни са нашите клетки сме склонни да вярваме, зе те, именно, не биха могли сериозно да допринесат за отпадните вещества в тялото ни. Нека, обаче, не забравяме, че ежегодно се подменят около 98% от атомите в организма ни. Това означава, че всяка година през отделителната ни система преминават между 30 и 50 кг. мъртви клетки. Ако не бъдат своевременно изхвърляни, те се превръщат в изключително опасна отрова, защото веднага започват да гният. Важно е да знаем, че ако човек не приема достатъчно фибри, то той трупа повече отпадни вещества, отколкото тялото му е в състояние да преработи!

Дневният прием на фибри, препорчван от Американската агенция по хранене и лекарства, е тридесет грама на ден! За жалост, повечето хора приемат не повече от 10 до 15 грама фибри на ден, което е твърде недостатъчно, като се има предвид, че именно тези фибри трябва да абсорбират и отделят няколко килограма отпадни вещества. Лично аз смятам, също така, че именно недостатъчния прием на фибри е и една от причините за преждевременно състаряване на хората! Убедена съм, че за да съхраним здравето и младостта си всички ние трябва да консумираме минимум по 30 грама фибри на ден, дори и повече! Приемът им обаче трябва да се увеличава постепенно! Ако за един ден преминете от 10 на 50 гр. фибри, това може да бъде опасно за Вашето здраве!

Моят личен съвет – като за начало – увеличавайте постепенно приема на плодове, зеленолистни зеленчуци, семена и ядки! Лененото семе, например, е отлична добавка към Вашата храна, тъй като съдържа висока концентрация на разтворими и неразтворими фибри: общо 26 %, 14% ,от които са разтворими и 12% неразтворими! Само 2 супени лъжици се равняват на 6 грама фибри. Горещо Ви препоръчвам редовно да поръсвате Вашите ястия с този природен елексир, естествени източник не само на фибри, но и на множество витамини, минерали и микроелементи. Не забравяйте, обаче, че поради твърдата си обвивка, за да можем ефективно да усвоим и извлечем максимална полва от консумацията на ленените семена, то трябва непосредствнено преди консумация да ги счукаме или смелим. Лененето семе е и отличен източник на Омега- 3 мастни киселини, както и най-богатият природен източник на растителен лигнин, важен фитонутриент, с противораково действие. Така че, съветвам Ви редовно да слагате по една две лъжици смляно ленено семе към сокове, смутита, салати, супи и основние си ястия!

fullsizeoutput_d77

И нека накрая кратко и синтезирано да обобщим ползите от редовната консумация на фибри:

 • Фибрите могат да подпомогнат лечението на сърдечно-съдови проблеми;
 • Намаляват лошия холестерол, което отново допринася за намаляване риска от заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • Предотвратяват редица видове онкологични заболявания, като спомагат за извеждане от тялото ни на карцерогенните вещества;
 • Намаляват риска от диабет и подобряват състоянито, при вече настъпил такъв;
 • Стабилизират кръвната захар, като забавят усвояването на захарта от приетата храна;
 • Усилват имунната система;
 • Поддържат състоянието на червата, маляват запека и подпомагат редовното изхождане;
 • Предпазват от жлъчни камъни;
 • Подобряват добрата чревна флоура, като подпомагат полезните чревни бактерии;
 • Подпомагат процеса за намаляване на теглото и предотврятяват преяждане, благодарение на свойството си да набъбват;
 • Спомагат за изхвърлянето на излишния естроген;
 • Предпазват от язва.

Ако приемате млечни храни, месо и други продукти от животински произход, добре е да знаете, че всички те изобщо не съдържат фибри. За да може тялото Ви ефективно да изхвърля отпадните вещества, трябва редовно да консумирате растителни храни! Колкото повече растителна храна ядете, толкова повече фибри примате!
Ако имате нужда от помощ и съдествие как да балансирате и оптимизирате хранителния си режим, както и от съвет или помощ, как само чрез мънички корекции в хранителния си режим да си гарантирате здраве, младост и дълголетие, не се колебайте да се свържете с мен!

Моята мисия е да Ви помогна да бъдете здрави, жизненени и най-вече щастливи!

Защото щастливият човек е здрав човек!

Write a comment