Здрави и слаби с луната и нейните лунни цикли

АВТОР: ЯНА ДАНАИЛОВА

Всички знаем, че красивата луна, освен че озарява нощем небето и носи полъх на романтика в нощите ни, също така влияе не само на океаните и моретата, но и на човешкото тяло. Също като приливите и отливите, на същия принцип, луната въздейства и нашата течна среда. Не бива да забравяме, че нашето тяло е съставено от повече от 70% вода и под влияние на луната ние преживяваме своеобразни приливи и отливи – вътре във всяка наша система, орган, във всяка клетка.

Как обаче да се възползваме от въздействието на Луната, за да подобрим своето здраве и/или за да поддържаме оптимално тегло, или да се освободим лесно и естествено от натрупаните излишни килограми? Лунният календар има 4 фази. През 1-ва и 3-та фаза тялото, подобно на прилива, абсорбира и поглъща лесно всички вещества. Ето защо, силно препоръчвам през този период да се погрижим за тялото си, като се масажираме и втриваме билкови масла и масла, обогатени с микроелементи, да си правим билкови вани, вани със соли и етерични масла. Организмът ни с радост ще се възпозлва от всичко полезно, което му поднесем под формата на храна, течност или натурална козметика.

Точно отбратното – по време на  2-ра и 4-та фаза, тялото ни отдава с лекота. Именно тогава горещо ви препоръчвам да опитате да проведете очистителни процедури, като гладолечения, детокс режими, за по-смелите – клизми, като по този начин тялото ни лесно ще се освободи от натрупаните токсини и шлаки.

Но ето и най-интересното! Освен четирите фази, в месеца има три особени дни, за които бих искала да Ви споделя! Това са дните Екадаши (11-тото и 26-тото лунно денонощие) и Две тръби (14-тото денонощие). Особеното на тези дни е, че те не са толкова свързани с контрол на теглото, а имат предимно духовна насоченост. Екадаши дните са дни на пречистване, самовглъбяване, откриване отговорите на въпроси, поглед “вътре в себе си”.

full_moon_meditationТова са са най-силните дни за изчистване на тялото и душата, като през тези дни е препоръчително да се въздържаме от храна. Подходящо е да се правят 24-36 часови гладувания. Ако не можем да издържим пълно гладуване може по време на Екадаши да приемем малко чай или прясно изстискан сок или лека храна, като плодове и зеленчуци. По време на пост, енергиите в тялото се балансират. Ведите твърдят, че човек, който се въздържа от вода, храна, интимни отношения и сън в дните Екадаши, се пречиства от миналите си грехове. Във Ведите се казва още, че тези, които изпълняват и духовна практика, като киртан или джапа медитация например, ще постигнат съвършенство и ще се освободят от самсара – колелото на раждането и смъртта.

Енергията, която бихме изразходили за храносмилане през тези дни е по-добре да насочим към интелектуално и духовно развитие. Доказано е, че за да съхраним своето здраве е препоръчително да даваме почивка на храносмилателната система няколко дни месечно, най-добре един ден в седмицата. В забързания и натоварен ритъм на живот, ние непрестанно претоварваме тялото си, като не винаги имаме възможност да се хранием здравословно, често преяждаме, консумираме алкохол, често нямаме време за спорт и не се натоварваме физически, за да поне да изгорим поетите излишни калории. Ето защо, Дните Екадаши представляват най-добрата възможност да се прочистим както на физическо, така и на духовно, емоционално и ментално ниво.

В деня преди Екадаши e най-добре да се храните само на обяд. В деня, отбелязан в календара като Eкадаши, не приемаме храна или се храним олекотено. На следващия ден, за да завърши правилно постът, се захранвате в посочения интервал. Спазването на пост в дните Екадаши осигурява перфектен баланс между физическо и духовно здраве. Не трябва да чувстваме отпадналост, ако се намираме в добро здраве. Ако не сте – като начало можете да започнете с по-лека форма на пост. Разрешено е да приемате плодове и зеленчуци, но без бобови и зърнени храни. Месото по подразбиране е абсолютно противопоказно в този ден. За да бъде успешен постът, трябва да спазвате и петте основни добродетели: ахимса (ненасилие), сатя (чистота и истинност във всичко), брамачаря (въздържание, включително сексуално), дая (състрадание), кшама (прошка) и анашуята (липса на завист и ревност).

      Въздържанието от храна в тези специални дни очиства организма, усилва вашата воля, изчиства негативната карма, като това ви носи успех и на материален план, лесна реализация на целите.

В деня Две тръби, от друга страна, е препоръчително да се провежда дори сухо гладуване, тъй като всяка течност, дори и водата, носи замърсяване и предизвиква разтройство в работата на организма ни. Също така, през този ден е подходящо да се прави прочистване на дебелото черво. Съществува поверие, че всяко този ден е изключително подходящ за начало на ново начинание, тъй като ще сполучи от само себе си – ще има успех.

Сухият пост е препоръчителен само за тези от Вас, които имат опит. На всички останали, които сега поемат по дългия път към своето здраве, бих препоръчала по време на дните Екадаши, Две тръби и пълнолуние да спазват олекотен хранителен режим, съставен основно от плодове, зеленчуци, чай и прясно изцедени сокове.

Не се стремете да бъдете максималисти! Всяко усилие си струва и малките крачки носят огромна полза за Вашето здраве и тяло!

Ако споделената информация Ви интригува и имате желание да научите повече и да се възползвате от влиянието на луннуте цикли, за да подобрите своето здравословно състояние и/или да прочистите своето тяло от натрупаните токсини, шлаки и излишни килограми, не се колебайте да се свържете с мен!

Write a comment